zubari.ioi.rs

Stomatološke ordinacije u Beogradu

Ukupno 660 zubara.

Pronadjite igraonicu u opštini po izboru

Fiksna proteza

Fiksna proteza, takođe poznata kao ortodonska proteza ili jednostavno proteza, je aparat koja se koristi da bi se ispravili zubi i namestili u odgovorajući položaj za pravilan zagrižaj.

Fiksna protezaZa razliku od običnih proteza, koje se nose po nekoliko sati dnevno, fiksna proteza se nevadi i samim tim period nošenja je kraći. Najčesće se koristi kod dece, adolescenata, a ređe kod odraslih osoba.

U zavisnosti od nepravilnosti vilice i zuba, kao i starosne dobi, fiksna proteza se nosi od šest meseci do šest godina. Ispitivanja su pokazala da je prosek nošenja proteze 28,6 meseci, što je 2 godine i 4 meseca.

 

 

Istorija proteze

Još su u staroj Grčkoj, Hipokrat i Aristotel razmišljali o načinu kako bi moglo da se isprave zubi i određena dentalna stanja.

Istoričari veruju da su dva čoveka zaslužna za titulu “ Oca ortodontije”. Jedan od njih je Norman W. Kingsli, zubar, umetnik i skulpturolog, koji je 1880. godine napisao '' Lečenje oralnog deformiteta “, koje je izvršilo značajan uticaj na stomatologiju. Drugi nosilac titule je stomatolog J. N. Farar, koji je napisao dve knjige “ Lečenje nepravilnih zuba i njihovo ispravljanje “. Farar je bio jako dobar u dizajnu proteza i bio je prvi koji je predlagao korišćenje blage sile za ispravljanje zuba.

Američki zubar Edvard Enđejl se smatra ocem moderne ortodontije. Njegov rad  “ Lečenje malokluzije zuba “, koji je štampan 1887. i doživeo sedam izadanja smatra se začetkom nove specijalnosti. Kao redovan profesor ortodontije u dve medinciske škole i sam osniva školu Ortedontije 1910. Edvard Enđejl je i sam dizajner nekoliko fiksnih aparata.

 

Vrste fiksnih proteza

Moderna stomatologija danas ima u ponudi fiksne proteze od različitih materijala. Tradicionalne proteze su on nerđajućeg čelika, ponekad u kombinaciji sa nikl-titanijom.

“Čista“ proteza je proteza koja se koristi i u estetke svrhe i napravljena je od keramičkih i plastičnih materijala tako da se boja izjednačuje sa bojom zuba. Zlatne proteze se koriste kod ljudi koji su alergični na nikl, ali i kod onih koji preferiraju “zlatan“ izgled. 

Lingvalne, jezične, proteze se stavljaju iza zuba i nisu vidljive, ali su teže za nameštanje i mogu sprečiti pokretljivost jezika.

A-proteza je, takođe nova vrsta proteze, izmišljena od strane  Judith Isaaks-Sol. Ona je, za razliku od drugih proteza, u obliku slova A. One su samo prilagodljive, mogu da se vade, bezbolne i podesive od strane samog korisnika proteze.

 

Budućnost - kompjuter u ustima

Novi koncept proteze , koji je još u fazi ispitivanje, je takozvana pametna proteza u koju se ugrađuje mikro čip koji proračunava pritisak koji se vrši na zube i vilicu. Njen cilj je smanjenje trajanja nošenja proteze, a i bezbolno ispravljenje anomalije.

 

Podešavanje i održavanje

Fiksne proteze se prilagodjavaju na dva do tri meseca uz nadzor doktora ortodoniste ili opšteg stomatologa.

Kod nošenja fiksne proteze jako je bitna oralna higijena, s obzirom da se jako lako stvara plak. Takođe, proteza se može oštetiti pri upotrebi nekih životnih namirnica, kao što su sveža šargarepa.

Da bi se sprečilo vraćanje zuba u prvobitan položaj posle nošenja proteze, savetuje se nošenje ritejnera, ortodonskog aparata.

 

Važno obaveštenje

Informacije na ovom sajtu ne mogu zameniti savet ili dijagnozu profesionalnog medicinskog radnika. Autori sajta neprihvataju odgovornost za posledice primene bilo kog podatka sa ovog sajta.

Biblioteka

Zubarski rečnik

Stomatološki termini objašnjeni običnim jezikom.

Istorija stomatologije

Od Kaluđera i berbera do modernih stomatologa.

 

Fiksna proteza

Fiksna proteza, takođe poznata kao ortodonska proteza ili jednostavno proteza, je aparat koja se koristi da bi se ispravili zubi i namestili u odgovorajući položaj za pravilan zagrižaj.

 

Karijes

Karijes (Caries dentium)je hronično oboljenje tvrdih zubnih tkiva koje napreduje progresivno, centripetalno i dovodi do razaranja zuba. Karijes se ubraja među najčešća oboljenja savremenog coveka.

 

Ortodonski ritejner

Ritejner ili ortondoski aparat je uređaj, uglavnom napravljen od žica i čiste plastike, koji drži zube u poziciji posle operacije ili bilo kojeg metoda ispravljanje zuba.

 

Implantati

Dentalni implantat je veštacki koren zuba koji predstavlja osnovu za protetske radove, kao što su krunice, mostovi, proteze.

 

Sve decije igraonice na jednom mestu!